Taller de narració literària

Narració literària

Loma Prieta serà l’escollit

Per aquest cinquè taller de narrativa, orientat a la narració literària, la idea era desenvolupar un text al llarg de les sis classes previstes. Una obra que aniria creixent, fins a convertir-se en un relat breu o una novel·la curta. Entre diverses opcions que tenia en ment, em vaig decantar pel text de Loma Prieta, per desenvolupar un personatge que ja tenia creat amb anterioritat. Us n’explico els orígens.

L’orígen de l’Edward Knight

A mitjans de febrer de 2016, durant una nit d’insomni, em vaig llevar per posar en marxa l’ordinador. Mentre aquest arrencava, vaig buscar els originals manuscrits d’una història que havia començat a escriure molts anys abans. M’hi vaig posar fins a altes hores de la matinada, repicant els textos i corregint-los conforme teclejava. El primer capítol que tenia escrit, va quedar passat a format digital a una velocitat realment curiosa. Després, amb prou feines vaig seguir amb alguna part que també tenia manuscrita. Em vaig frenar. Bloquejar. Fins i tot, es podria dir “empanar”.

Necessitava un desllorigador, i el necessitava aviat. Hi vaig donar algunes voltes, i una tarda caminant pel Passeig de Palamós a Sant Antoni (crec que escoltant Sangtraït), em va atacar una idea: Àlex —em vaig dir— a tu t’agraden els cotxes i tens un blog on opines sobre el tema. Per què no escrius històries curtes, amb algun cotxe com a excusa?

Immediatament vaig començar a pensar quins serien els cotxes escollits. Però amb quin criteri? Òbviament, si era per publicar en un blog a internet, necessitaria il·lustrar-ho d’alguna forma. A veure, pensem, de quins cotxes tens foto que siguin destacables per algun motiu? Vaig començar a fer llista, pensant en models que en tingués foto i posar-li un àlies a l’automòbil que m’ajudés a crear la història.

La llista

La llista va sortir amb certa facilitat. Em vaig marcar un objectiu: 9 històries, 1 per setmana. Per davant tenia nou setmanes intenses per fer una cosa que no havia fet mai: escriure sota pressió.

Les primeres tres històries (The Beast, My Lady, La Cabra) van sortir amb certa dificultat, i el cotxe va ser clarament l’eix central. Amb el quart escrit (L’enfant Terrible) la cosa ja va canviar una mica. El text va anar creixent, i el cotxe encara no havia aparegut. Finalment el vaig acabar posant una mica “amb calçador”. Després va arribar el cinquè relat.

De fet, amb el quart ja des del començament deixava una porta oberta a alguna cosa desconeguda, i gens premeditada. Un personatge amb un passat totalment obert i mal·leable. I la cinquena història (Mustang Sally), va ser un autèntic revulsiu. Vaig crear una família que ho canviaria tot, de dalt a baix. El cotxe era important, però la història era més humana. 

A partir d’aquí, amb la sisena (Der Kommissar) vaig introduir un personatge amb un passat més fosc. Les vides dels diferents personatges de totes les històries, definitivament, s’entrellaçaven d’una o altra forma. Després va venir la setena (Mrs. Robinson), que vaig haver de replantejar-la de dalt a baix. Va ser, d’alguna forma, excitant abandonar la idea inicial que tenia per acabar creant una nova branca de personatges: la branca anglesa.

Podeu descarregar-vos el llibre, en format ePub, d’aquesta sèrie de 9+1 relats (en castellà), fent clic al botó següent.

Descarregar ePub

La mare dels ous

I ara ve “la mare dels ous”.  La vuitena història (The Night of the Knight) havia d’anar per un camí, i va acabar per un altre de molt diferent. Vaig acabar creant un personatge, l’Edward Knight, del que en vaig recollir molta més informació de la que vaig fer servir per al relat. I això em va fer pensar més enllà. Necessitava explicar la seva vida, com es quedava orfe, per què acabava viatjant de Califòrnia a Pamplona i, sobretot, com punyetes acabava lligant la branca espanyola amb la nord-americana. Al final, la família Sánchez-García, de la cinquena història, es convertia en l’eix vertebrador dels nou relats previstos. La novena (Mi Primer Sport Coupé) era com un tancament més simpàtic.

Després vaig voler plantejar una segona temporada, amb un desè text (Gran Turismo – 1a part), que es va acabar allargant molt més del previst i del qual us en donava informació en aquesta pàgina i que la vaig escriure completa per la plataforma Wattpad.

Podeu descarregar-vos el llibre, en format ePub, del text complet de Gran Turismo (en castellà), fent clic al botó següent:

Descarregar ePub

En resum

Per aquest cinquè taller de narrativa, vaig decidir treballar el personatge de l’Edward Knight per mirar d’engegar un projecte que ja feia massa temps que tenia parat. La idea és escriure un llibre de relats curts amb les nou històries ja escrites, mirant d’allargar-les i millorar-les, complementant-les amb noves històries que ajudin a explicar més coses dels personatges principals. 

La idea que tinc en ment, i desenvolupada en gran part, està estructurada de la següent manera:

Primera part:

 1. Mustang Sally —com es forma la família Sánchez-García—
 2. Loma Prieta —història dels cosins i el terratrèmol—
 3. Mrs Robinson —origen de la branca anglesa—
 4. Muerte y resurrección —història del Helmut (Der Kommissar) que és el personatge fosc—
 5. Múrcia, Ibiza, Niza —La història de la María (Mustang Sally) fins que coneix al Jean-Luc (L’enfant Terrible)—

Segona part:

 1. The Beast
 2. My Lady
 3. La Cabra
 4. L’enfant terrible
 5. Der Kommissar
 6. Night of the Knight
 7. Mi primer Sport Coupé

Tercera part:

 1. Adiós papá —la mort del Martín—
 2. Qué fue del Mustang —Explicar com el cotxe passa a ser de l’Abel—

Annexe:

 1. Informació amb enllaços d’interès —llistat dels personatges amb la relació entre ells i informació que pugui ser d’interès—

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.